RésistanceS en Flandre

RésistanceS Observatoire belge de l'extrême droite  Samedi 22 août 2015

Depuis son apparition en 1997, RésistanceS est partenaire en Flandre de l'AFF / Verzet. Informant en néerlandais sur et contre l'extrême droite, ce réseau antifasciste propose un blog alimenté quotidienne d'infos inédites. L'AFF / Verzet vient de publier un article consacré à notre nouveau média de communication. Le voici.





NIEUWE BLOG VAN « RÉSISTANCES »
Na meerdere aanvallen door hackers is de oude website van onze Franstalige collega’s van RésistanceS het voorbije weekend vervangen door een nieuwe blog: RésistanceS-Infos.be.

RésistanceS werd in 1997 opgericht als antifascistische onderzoeksgroep. Meerdere medewerkers werkten voorheen voor het Belgisch-Frans antifascistisch blad CelsiuS, maar schreven ook voor kranten en bladen als Moustique (het Franstalig broertje van Humo) en het gerenommeerde Le Monde Diplomatique. Daarnaast kon RésistanceS beroep doen op mensen uit de vakbonden, uit de antifascistische beweging, het onderwijs… Een ‘Raad van Wijzen’ stond hen bij, met daarin onder meer de Vlaamse onderzoeksjournalisten Walter De Bock en Hugo Gijsels.

Van 1997 tot en met 2000 was er het blad RésistanceS; vanaf 1998 is Résistances ook op het internet aanwezig. 

RésistanceS krijgt noch heeft subsidies gevraagd. Financiering gebeurt door giften van sympathiserende lezers. Zoals bij AFF/Verzet. Artikels van RésistanceS worden regelmatig opgepikt door de traditionele media (Le Soir, La Libre Belgique, RTBF…), meestal mét naamvermelding. In Vlaanderen doen klassieke media regelmatig beroep op de dossierkennis van AFF/Verzet, maar schromen ze zich er niet zelden voor om het Anti-Fascistisch Front (AFF) te vermelden als bron. Laatst nog een ‘kwaliteitskrant’, maar evengoed Het Laatste Nieuws bijvoorbeeld.

Vanaf het begin werd gepoogd medewerkers van RésistanceS te intimideren, waren er rechtszaken (minstens zes, waarvan maar één half verloren) tot en met doodsbedreigingen voor hoofdredacteur Manuel Abramowicz (foto 2). Vanaf december vorig jaar werd de bijna een jaar eerder gelanceerde website RésistanceS-News herhaaldelijk gehackt door tegenstanders van het antifascistische RésistanceS. Gehackt door een man pro de Russische president Vladimir Poetin, door een Turk die het verwijderen van de artikels over extreemrechts in Turkije eiste, en door een aanhanger van Islamitische Staat (IS).

Anders dan Le Soir, La Libre Belgique en La Dernière Heure die hun internetpagina’s ook door IS-aanhangers gehackt zagen, heeft RésistanceS niet de financiële en technische middelen om hun oude website terug online te krijgen. Wel bleef een oudere website van RésistanceS online, en een gesloten Facebookgroep van RésistanceS waar redactieleden en lezers regelmatig informatie uitwisselen. Ook vonden RésistanceS-artikels intussen hun weg naar bevriende websites en organisaties.

In afwachting van een volledig nieuwe website heeft de redactie van RésistanceS nu een nieuwe blog online gezet, waarop onder andere enkele artikels uit de periode waarin RésistanceS-News het moeilijk had online te blijven. AFF/Verzet werkt wanneer opportuun samen met RésistanceS. Voorbeelden van die samenwerking zijn de veel gelezen artikels Nederlandse neonazi’s bij betoging en rellen in Brussel en Zaak-Le Pen. Jan Jambon alweer betrapt op leugen.

Journalistiek is een engagement met risico’s”, zegt RésistanceS. “Wij wisten dit, wij hebben dit ervaren, en wij doen voort!”


AFF / VERZET




RésistanceS est aussi sur






© Article du blog AFF / Verzet, Anvers, 20 août 2015. Republié sur le blog de RésistanceS  le samedi 22 août 2015 |